Top Ten извън Пратчет
+4
carrot
A_D_P_10
Freki
scarlet_witch
8 posters
Страница 1 от 1
Top Ten извън Пратчет
Кои са вашите топ тен книги извън пратчет
Нали само любители на фентазито и подобни жанрове сме се събрали тука
и ще ми е интересно да видя кои са любимите ви книги
1 На първо място при мен е серията на Стивън Кинг "Тъмната кула" историята е страхотнаи не е хорър така че става и за по страхливите
2 На второ място ми е книгата на Нийл Геймън Anansi Boys няма я преведена на български и я слушах на аудиобук наскоро така че може да съм повлияна и за това да я слагам толкова напред
3 Няма как да не се отдаде чест и на крал Потър въпреки че последната книга sux
4 "Една нощ през самотния октомври" на Роджър Зелазни от 10 години не е преиздавана и може да се намери само по щандовете на книги 2 употреба
5 "Джонатан Стрейндж и Мистър Норел" страхотна и много английска книга В България е издадена в много малък тираж но ако я видите задължително я купете !
6 Американски богове на Нийл Гейман
7 Никъде Никога Нищо на Нийл Геймън
8 Землемория на Урсула ле Гуин
9 Хрониките на Амбър на Зелазни
10 Зеленият Път на Стивън Кинг
Най-любимият ми разказ е на Нийл Геймън и може да се намери на този линк
http://www.holycow.com/dreaming/stories/snow.html
Има го само на английски но си струва

Нали само любители на фентазито и подобни жанрове сме се събрали тука
и ще ми е интересно да видя кои са любимите ви книги

1 На първо място при мен е серията на Стивън Кинг "Тъмната кула" историята е страхотнаи не е хорър така че става и за по страхливите

2 На второ място ми е книгата на Нийл Геймън Anansi Boys няма я преведена на български и я слушах на аудиобук наскоро така че може да съм повлияна и за това да я слагам толкова напред

3 Няма как да не се отдаде чест и на крал Потър въпреки че последната книга sux
4 "Една нощ през самотния октомври" на Роджър Зелазни от 10 години не е преиздавана и може да се намери само по щандовете на книги 2 употреба
5 "Джонатан Стрейндж и Мистър Норел" страхотна и много английска книга В България е издадена в много малък тираж но ако я видите задължително я купете !
6 Американски богове на Нийл Гейман
7 Никъде Никога Нищо на Нийл Геймън
8 Землемория на Урсула ле Гуин
9 Хрониките на Амбър на Зелазни
10 Зеленият Път на Стивън Кинг
Най-любимият ми разказ е на Нийл Геймън и може да се намери на този линк
http://www.holycow.com/dreaming/stories/snow.html
Има го само на английски но си струва
scarlet_witch- Брой мнения : 46
Localisation : Hell , Sin City , Past The Point of No Return , In The House of Secrets
Registration date : 20.08.2007
Character sheet
Име: Ели
Раса: Антропоморфна персонификация
Re: Top Ten извън Пратчет
Аз имам в списъка доста книги и не мога да ги подредя. Само ще изредя тези, които са ми направили най-голямо впечатление. И които успея да си спомня, все пак, защото със сигурност ще има забравени.
Започваме с Хрониките на Амбър, моя, може би вечен, Номер Едно
1984 на Джордж Оруел- великолепна книга!
Параграф 22
Имаше една поредица, доста отдавна излезе "Хрониките на Дерините", фентъзи стил, тук слагам и сагата за Белгарад, която е малко детинска, но все пак с интерес четена (то аз си бях дете, когато я четох)
"Тъмната кула" на Кинг, особенно първите три части, за мен си остават най-доброто на Кинг. Жалко, че с последните яко избози
Разказите на Зелазни пак слагам тук. Абе, той ми е любимият писател, всичко негово ми харесва.
Малко странно, но- "Спасителят в ръжта" Доста противоречиви мнения съм чувала за книгата, но явно съм уцелила периода, когато трябва да бъде прочетена, помня, че се отъждествявах с главния герой.
"Лолита"- Набоков
'Човекът, който се смее" на Виктор Юго.
......
Испускам нещо, сигурна съм, ако се сетя, ще допълвам

П.С. Мда, сетих се- "Герой на нашето време", Лермонтов. Да ме питате сега, почти не мога да ви кажа за какво ставаше въпрос, но помня, че като я четох си мислех "Тази книга за мен е писана. АЗ съм главният герой" Такива ми ти работи. Пак трябва да я прехвърля
П.С.2: А в "Една нощ..." най-много ми харесва как започва "Аз съм куче пазач. Името ми е Смрък."
И Джак на корицата 
Започваме с Хрониките на Амбър, моя, може би вечен, Номер Едно

1984 на Джордж Оруел- великолепна книга!
Параграф 22

Имаше една поредица, доста отдавна излезе "Хрониките на Дерините", фентъзи стил, тук слагам и сагата за Белгарад, която е малко детинска, но все пак с интерес четена (то аз си бях дете, когато я четох)
"Тъмната кула" на Кинг, особенно първите три части, за мен си остават най-доброто на Кинг. Жалко, че с последните яко избози

Разказите на Зелазни пак слагам тук. Абе, той ми е любимият писател, всичко негово ми харесва.
Малко странно, но- "Спасителят в ръжта" Доста противоречиви мнения съм чувала за книгата, но явно съм уцелила периода, когато трябва да бъде прочетена, помня, че се отъждествявах с главния герой.
"Лолита"- Набоков
'Човекът, който се смее" на Виктор Юго.
......
Испускам нещо, сигурна съм, ако се сетя, ще допълвам

П.С. Мда, сетих се- "Герой на нашето време", Лермонтов. Да ме питате сега, почти не мога да ви кажа за какво ставаше въпрос, но помня, че като я четох си мислех "Тази книга за мен е писана. АЗ съм главният герой" Такива ми ти работи. Пак трябва да я прехвърля

П.С.2: А в "Една нощ..." най-много ми харесва как започва "Аз съм куче пазач. Името ми е Смрък."

Freki- Один ме чеше зад ушите
- Брой мнения : 292
Registration date : 13.07.2007
Character sheet
Име: Фреки
Раса: Върколак
Иеи един човек отговори
Freki казвала ли съм ти че си добра душа
А другите явно нямат любими книги
By the way Джакна Зелазни всъщтност е Джак Изкормвача а пък за Джак и Джил има детска песничка

Freki казвала ли съм ти че си добра душа

А другите явно нямат любими книги

By the way Джакна Зелазни всъщтност е Джак Изкормвача а пък за Джак и Джил има детска песничка
scarlet_witch- Брой мнения : 46
Localisation : Hell , Sin City , Past The Point of No Return , In The House of Secrets
Registration date : 20.08.2007
Character sheet
Име: Ели
Раса: Антропоморфна персонификация
Тъй като в момента съм изморен , адски ленив и инертен ..... ще копирам поста ми от подобна тема в един друг форум ........
Може би нямам любим жанр.В последно време съм "подпукал" здраво фантастиката/фентъзи-то.
Препоръчвам горещо , ама мнооооого горещо
, поредицата на Тери Пратчет " Истории от света на диска " . Цялата наброява около 40 книги(като броят им продължава да расте) , а аз досега съм прочел 15-тина....... Ей Богу ми , съдирам се от смях , когато ги чета. Както пише на гърба на една книгa от поредицата : " Най-лудата и оригинална фантазия във цялата вселена , след "Пътеводителя" на Дъглас Адамс". Което за мен си е вярно , тъй-като "Възможно най-пълният пътеводител на галактическия стопаджия" си остава Numero Uno сред представителите на този жанр.Просто уникална,единствена и неповторима.......... 
На любителите на фантастиката и Star Wars
няма как да не препоръчам и страхотната поредица на Тимъти Зан (The Thrawn Trilogy и The Hand of Thrawn duology) , описваща събитията малко след края на Episode VI . 5-те книги са наистина страхотни и по един невероятен начин подхващат и продължават историята след битката при Ендор
...... Замалко да забравя имената на книгите
: 1) " Наследникът на Империята " 2) " Тъмната сила " 3) " Последната заповед " 4) " Призрак от миналото " 5) " Поглед в бъдещето " .
Както казах , нямам любим жанр . Въпреки че сега стръвнишки съм се нахвърлил върху фантастичните произведения , това не значи , че фантастиката ми е любимия жанр , ...........просто сега съм в такъв........период........(каквото и да значи това)
Преди известно време бях на криминална вълна и не оставях на мира Агата Кристи
........ Преди това пък "препусках на воля из прериите и стрелях на месо"
, заедно с невероятните класики на Майн Рид и Карл Май ........ А преди тях пък
се бях отнесъл по страхотната колекция на " 24 часа " и " Труд " от която , за кой ли път
, горещо
препоръчвам следните произведения :
1) " Името на розата " - Умберто Еко
2) " На изток от рая " - Джон Стайнбек
3) " Денят на Чакала " - Фредерик Форсайт
4) " Черната далия " - Джеймс Елрой
5) " Алилуя" - Виктор Пасков
6) " 451 градуса по Фаренхайт " - Рей Бредбъри
Замалко да забравя да спомена и Станислав Лем и най-великите руски фантасти - братя Стругацки , чиито произведения са еталон във фантастичния жанр.....

Може би нямам любим жанр.В последно време съм "подпукал" здраво фантастиката/фентъзи-то.

На любителите на фантастиката и Star Wars

Както казах , нямам любим жанр . Въпреки че сега стръвнишки съм се нахвърлил върху фантастичните произведения , това не значи , че фантастиката ми е любимия жанр , ...........просто сега съм в такъв........период........(каквото и да значи това)

1) " Името на розата " - Умберто Еко
2) " На изток от рая " - Джон Стайнбек
3) " Денят на Чакала " - Фредерик Форсайт
4) " Черната далия " - Джеймс Елрой
5) " Алилуя" - Виктор Пасков
6) " 451 градуса по Фаренхайт " - Рей Бредбъри
Замалко да забравя да спомена и Станислав Лем и най-великите руски фантасти - братя Стругацки , чиито произведения са еталон във фантастичния жанр.....

A_D_P_10- Брой мнения : 655
Registration date : 08.08.2007
Character sheet
Име: Кирил
Раса: Човек

Аз, по принцип много не умея да класифицирам книгите си защото се менят през 11 секунди мненията ми, но ще се постарая да направя нещо по въпроса.
1. Колелото на Времето - спомням си как един ден (за ентусиазтите - продължете да четете, за неентусиазтите - хора, вземете се в ръце и пийте кафе, докато се намърмора

2. Хрониките на Амбър + петте разказа след тях. - Много много идейно, ужасно много ме кара да се чудя
3. Власелинът на пръстените + Силмарилион + Хобит
4. Поредицата на Салваторе за Дризт и компания
5. Патрулите на Лукяненко - филмите ме объркаха, но книгите са велики
6. Землемория + Другия Вятър
7. Песен за Огън и Лед, макар че според мен нямаше нужда да умират чааааак толкова много хора, нали?
8. Няма как да пропусна Хари Потър, все пак

9. Мечът на Истината, макар че съм още в началото, но си е интересна книга, дано намеря втория том, че да продължа напред
10. Пътеводител на галактическия стопаджия, ах как го забравиииииих само, срам ме !

Последната промяна е направена от на Пет Сеп 28, 2007 8:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
carrot- Брой мнения : 19
Registration date : 21.07.2007
Character sheet
Име: Керът
Раса: Водоливник
"Първото правило на магьосника" си е чудесна книга, но си остава недостижима, т.е. следващите в поредицата далеч не са толкова впечатляващи и всяка следваща книга е все по-безинтересна. Както и в много други подобни поредици и тук важи правилото колкото повече толкова... по-малко 

Freki- Один ме чеше зад ушите
- Брой мнения : 292
Registration date : 13.07.2007
Character sheet
Име: Фреки
Раса: Върколак
аз като гледам, никога няма да намеря втората така че май ще си остана с добрите впечатления за номер 1, макар че имам номер 4 в библиотеката, но явно ще чака.
Деградацията е лошо писателско качество, не ги е срам!
Деградацията е лошо писателско качество, не ги е срам!

carrot- Брой мнения : 19
Registration date : 21.07.2007
Character sheet
Име: Керът
Раса: Водоливник
Имам едната книга от поредицата, 3 или 4 но чакам да намеря другите преди да я започна. Иначе за топ 10 няма да се наемам защото нито мога да ги класифицирам коя е по хубава от коя, нито ще спомена всички които искам без да забравя нещо.
Nastee- Брой мнения : 193
Registration date : 24.07.2007
Character sheet
Име: Гад
ОПАСЯВАМ СЕ, ЧЕ ХАРЕСВАМ СТРАШНО МНОГО КИГИ, ТАКА ЧЕ ЩЕ ОГРАНИЧА САМО С ИЗБРОЯВАНЕ.
"ИНТЕРВЮ С ВАМПИР" - КОГАТО ГЛЕДАХ ФИЛМА ДОРИ И НЕ ПОДОЗИРАХ, ЧЕ КНИГАТА Е ТАКЪВ ШЕДЬОВЪР. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕДВАЩАТА КОЯТО ПРОЧЕТОХ НА РАЙС - "ПАНДОРА" - НЕ МЕ ЗАПЛЕНИ ОСОБЕНО, МОЖЕ И ДА Е ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО НЕПРОЧЕТЕНИ МЕЖДУ ДВЕТЕ.
"ДОБРИ ПОЛИЧБИ" - СЛЕД ТОЛКОВА ТЪРСЕНЕ И ТОЛКОВА ЧАКАНЕ ЩЯХ ИЛИ ДА СЪМ РАЗОЧАРОВАНА ИЛИ ДА СЕ ВЛЮБЯ В КНИГАТА. ПОЗНАЙТЕ КОЕ ОТ ДВЕТЕ
"ЗЕЛЕНИЯТ ПЪТ" НА КИНГ - ВИЖДАМ ЧЕ И ТУК СИ ИМА ФЕНОВЕ, НАПРАВО ПРЕКРАСНА КНИГА. ДРУГА ЛЮБИМА МИ Е "ДЪЛГАТА РАЗХОДКА" - РАЗНИЩВА ЕДНА ОТ ЛЮБИМИТЕ ТЕМИ НА КИНГ, ЗА РИАЛИТИ ШОУТАТА И ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ИГРИ. СЪЩО И "ГНЯВ" - ИСТОРИЯ, ВИДЯНА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА МОМЧЕ, НА КОЕТО МУ ПАДА ПЕРДЕТО, ЗАСТРЕЛВА УЧИТЕЛКАТА СИ И ВЗИМА КЛАСА ЗА ЗАЛОЖНИЦИ. НЕВЕРОЯТНО СМЕШНО РАЗКАЗАНА И УЖАСНО ИСТИНСКА.
НЯМА КАК ДА НЕ СПОМЕНА ТОЛКИН, ОТ ВСИЧКИТЕ МУ КНИГИ ЗА СРЕДНАТА ЗЕМЯ ОБАЧЕ, ЛЮБИМА СИ МИ ОСТАВА "ХОБИТ".
"ПЪТЕВОДИТЕЛЯТ" НА АДАМС СЪЩО Е СРЕД ЛЮБИМИТЕ МИ КНИГИ. ОБВИНЯВАТ ПРАТЧЕТ, ЧЕ Е КОПИРАЛ ОТ НЕГО, НО ТОВА СА ГЛУПОСТИ РАЗБИРА СЕ. ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ВЛИЯНИЕ И ЛАГИЯТСТВО, НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.
"САМО НАПРЕД" НА МАЙКЪЛ МАРШАЛ СМИТ. ДОРИ И ДА НЕ ТИ СТИГНЕ МОЗЪКА ДА Я РАБЕРЕШ, ПОНЕ ЩЕ СЕ СПУКАШ ОТ СМЯХ.
ЧАК СЕГА СЕ УСЕЩАМ, ЧЕ СЪМ ПРОПУСНАЛА "МАЛКИЯТ ПРИНЦ"
ТРЯБВАШЕ ДА Я СЛОЖА ПО- В НАЧАЛОТО, НО КАРАЙ, НАЛИ НЕ ГИ ПОДРЕЖДАМ.
"ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ" НА ОСКАР УАЙЛД, А ОТ ПРИКАЗКИТЕ МУ ЛЮБИМА МИ Е "ЩАСТЛИВИЯТ ПРИНЦ", ПОМНЯ, ЧЕ СМЕ Я УЧИЛИ В УЧИЛИЩЕ. ТОГАВА НЕ МИ НАПРАВИ ТАКОВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ, НО НАСКОРО ИМАХ ЩАСТИЕТО ДА Я ПРОЧЕТА В ОРИГИНАЛ.
"МАДРАПУР" НА РОБЕР МЕРЛ - ГРУПА ХОРА ЛЕТЯТ ЗА МАДРАПУР, ВСЕКИ ПО СВОЯ СИ РАБОТА, НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е УБЕДЕН, ЧЕ ТАЗИ СТРАНА ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВА. ДРУГА ЛЮБИМА ОТ СЪЩИЯ АВТОР МИ Е "ДЕНЯТ НЕ СЪМВА ЗА НАС" - ЗВУЧИ МНОГО ПАТЕТИЧНО, ВСЪЩНОСТ Е РАЗКАЗ НА ВОЕНЕН ЛЕКАР ЗА ПРЕБИВАВАНЕТО МУ НА АТОМНА ПОДВОДНИЦА. НЯМА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И СВЕТЪТ НЕ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД САМОУНИЩОЖЕНИЕ, ПРОСТО ОПИСВА ЖИВОТА НА ХОРАТА, ЗАТВОРЕНИ В МЕТАЛНА ЧЕРУПКА НА СТОТИЦИ МЕТРИ ПОД ПОВЪРХНОСТТА.
ИМАМ ОЩЕ МНОГО ЛЮБИМИ КНИГИ, ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА НА ДОБРАТА СТАРА "БИБЛИОТЕКА ГАЛАКТИКА" - МАЙКА МИ Е БИЛА СТРАСТЕН ФЕН НА ФАНТАСТИКАТА, ТАКА ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДОБРЕ СА МИ ПОСЛАЛИ...
"ИНТЕРВЮ С ВАМПИР" - КОГАТО ГЛЕДАХ ФИЛМА ДОРИ И НЕ ПОДОЗИРАХ, ЧЕ КНИГАТА Е ТАКЪВ ШЕДЬОВЪР. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕДВАЩАТА КОЯТО ПРОЧЕТОХ НА РАЙС - "ПАНДОРА" - НЕ МЕ ЗАПЛЕНИ ОСОБЕНО, МОЖЕ И ДА Е ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО НЕПРОЧЕТЕНИ МЕЖДУ ДВЕТЕ.
"ДОБРИ ПОЛИЧБИ" - СЛЕД ТОЛКОВА ТЪРСЕНЕ И ТОЛКОВА ЧАКАНЕ ЩЯХ ИЛИ ДА СЪМ РАЗОЧАРОВАНА ИЛИ ДА СЕ ВЛЮБЯ В КНИГАТА. ПОЗНАЙТЕ КОЕ ОТ ДВЕТЕ

"ЗЕЛЕНИЯТ ПЪТ" НА КИНГ - ВИЖДАМ ЧЕ И ТУК СИ ИМА ФЕНОВЕ, НАПРАВО ПРЕКРАСНА КНИГА. ДРУГА ЛЮБИМА МИ Е "ДЪЛГАТА РАЗХОДКА" - РАЗНИЩВА ЕДНА ОТ ЛЮБИМИТЕ ТЕМИ НА КИНГ, ЗА РИАЛИТИ ШОУТАТА И ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ИГРИ. СЪЩО И "ГНЯВ" - ИСТОРИЯ, ВИДЯНА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА МОМЧЕ, НА КОЕТО МУ ПАДА ПЕРДЕТО, ЗАСТРЕЛВА УЧИТЕЛКАТА СИ И ВЗИМА КЛАСА ЗА ЗАЛОЖНИЦИ. НЕВЕРОЯТНО СМЕШНО РАЗКАЗАНА И УЖАСНО ИСТИНСКА.
НЯМА КАК ДА НЕ СПОМЕНА ТОЛКИН, ОТ ВСИЧКИТЕ МУ КНИГИ ЗА СРЕДНАТА ЗЕМЯ ОБАЧЕ, ЛЮБИМА СИ МИ ОСТАВА "ХОБИТ".
"ПЪТЕВОДИТЕЛЯТ" НА АДАМС СЪЩО Е СРЕД ЛЮБИМИТЕ МИ КНИГИ. ОБВИНЯВАТ ПРАТЧЕТ, ЧЕ Е КОПИРАЛ ОТ НЕГО, НО ТОВА СА ГЛУПОСТИ РАЗБИРА СЕ. ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ВЛИЯНИЕ И ЛАГИЯТСТВО, НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.
"САМО НАПРЕД" НА МАЙКЪЛ МАРШАЛ СМИТ. ДОРИ И ДА НЕ ТИ СТИГНЕ МОЗЪКА ДА Я РАБЕРЕШ, ПОНЕ ЩЕ СЕ СПУКАШ ОТ СМЯХ.
ЧАК СЕГА СЕ УСЕЩАМ, ЧЕ СЪМ ПРОПУСНАЛА "МАЛКИЯТ ПРИНЦ"

"ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ" НА ОСКАР УАЙЛД, А ОТ ПРИКАЗКИТЕ МУ ЛЮБИМА МИ Е "ЩАСТЛИВИЯТ ПРИНЦ", ПОМНЯ, ЧЕ СМЕ Я УЧИЛИ В УЧИЛИЩЕ. ТОГАВА НЕ МИ НАПРАВИ ТАКОВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ, НО НАСКОРО ИМАХ ЩАСТИЕТО ДА Я ПРОЧЕТА В ОРИГИНАЛ.
"МАДРАПУР" НА РОБЕР МЕРЛ - ГРУПА ХОРА ЛЕТЯТ ЗА МАДРАПУР, ВСЕКИ ПО СВОЯ СИ РАБОТА, НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е УБЕДЕН, ЧЕ ТАЗИ СТРАНА ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВА. ДРУГА ЛЮБИМА ОТ СЪЩИЯ АВТОР МИ Е "ДЕНЯТ НЕ СЪМВА ЗА НАС" - ЗВУЧИ МНОГО ПАТЕТИЧНО, ВСЪЩНОСТ Е РАЗКАЗ НА ВОЕНЕН ЛЕКАР ЗА ПРЕБИВАВАНЕТО МУ НА АТОМНА ПОДВОДНИЦА. НЯМА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И СВЕТЪТ НЕ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД САМОУНИЩОЖЕНИЕ, ПРОСТО ОПИСВА ЖИВОТА НА ХОРАТА, ЗАТВОРЕНИ В МЕТАЛНА ЧЕРУПКА НА СТОТИЦИ МЕТРИ ПОД ПОВЪРХНОСТТА.
ИМАМ ОЩЕ МНОГО ЛЮБИМИ КНИГИ, ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА НА ДОБРАТА СТАРА "БИБЛИОТЕКА ГАЛАКТИКА" - МАЙКА МИ Е БИЛА СТРАСТЕН ФЕН НА ФАНТАСТИКАТА, ТАКА ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДОБРЕ СА МИ ПОСЛАЛИ...
ReaperGirl- малката жетварка
- Брой мнения : 329
Registration date : 05.07.2007
Character sheet
Име: DEATH
Раса: Антропоморфна персонификация -
Към любими веднага добавям : " Окото на времето " и " Слънчева буря " от поредицата "Една одисея във времето" на Артър Кларк . Чиста научна-фантастика !!! Страхотни книги ! Ето затова фантастиката ми е любимият жанр - тя просто премахва бариерите на съзнанието и при нея въображението не среща граници и предели ! 

Character sheet
Ми 5 тома на Робърт Шекли, три на Айзък Азимов, няколко книги (и виртуални) за Стар Трек. Общо взето- повече фантастика.
Grethor- Брой мнения : 61
Registration date : 07.07.2007
Character sheet
Раса:
Днес завърших Соларис на Станислав Лем ! Уникално произведение ! Както се казва отзад на корицата : "....фантастика не на технологиите , а на идеите..."
Така или иначе едва ли бих могъл да я опиша , за това ще цитирам един от любимите ми пасажи от книгата :
"Ние се отправяме в Космоса, решени на всичко, което ще рече — на самота, борба, мъченичество и смърт. От скромност не бием барабан за това, но вътре в себе си понякога мислим, че сме прекрасни, героични. Но ето, оказва се, че това не е всичко, а нашата готовност излиза поза. Ние съвсем не искаме да превземаме Космоса, искаме само да разширим Земята, като го обхванем целия. Едни планети трябва да са пустинни като Сахара, други — студени като полюсите или горещи като бразилските джунгли. Ние сме човечни и благородни, не искаме да заробваме други раси, искаме само да им предадем нашите ценности, а в замяна да получим тяхното наследство. Смятаме се за рицари на светата Връзка. Това е втората лъжа. Ние не търсим никого освен хората. Не ни трябват други светове. Трябват ни огледала. Не знаем какво да правим с другите светове. Достатъчен е само тоя и вече почваме да се задушаваме. Искаме да намерим собствения си идеализиран образ; едни трябва да бъдат светове, цивилизации, по-съвършени от нашите, а в други се надяваме да намерим образа на нашето примитивно минало. Но ето че от другата страна има нещо, което не приемаме, от което се дърпаме, а пък от Земята не сме донесли някакъв дестилат от добродетели, героически монумент на Човека! Долетели сме тук такива, каквито сме наистина, а когато другата страна ни сочи тази истина — тази й част, която премълчаваме, не искаме да се примирим с това!"

"Ние се отправяме в Космоса, решени на всичко, което ще рече — на самота, борба, мъченичество и смърт. От скромност не бием барабан за това, но вътре в себе си понякога мислим, че сме прекрасни, героични. Но ето, оказва се, че това не е всичко, а нашата готовност излиза поза. Ние съвсем не искаме да превземаме Космоса, искаме само да разширим Земята, като го обхванем целия. Едни планети трябва да са пустинни като Сахара, други — студени като полюсите или горещи като бразилските джунгли. Ние сме човечни и благородни, не искаме да заробваме други раси, искаме само да им предадем нашите ценности, а в замяна да получим тяхното наследство. Смятаме се за рицари на светата Връзка. Това е втората лъжа. Ние не търсим никого освен хората. Не ни трябват други светове. Трябват ни огледала. Не знаем какво да правим с другите светове. Достатъчен е само тоя и вече почваме да се задушаваме. Искаме да намерим собствения си идеализиран образ; едни трябва да бъдат светове, цивилизации, по-съвършени от нашите, а в други се надяваме да намерим образа на нашето примитивно минало. Но ето че от другата страна има нещо, което не приемаме, от което се дърпаме, а пък от Земята не сме донесли някакъв дестилат от добродетели, героически монумент на Човека! Долетели сме тук такива, каквито сме наистина, а когато другата страна ни сочи тази истина — тази й част, която премълчаваме, не искаме да се примирим с това!"

Character sheet
Поредицата за демона Аззи „Донеси ми главата на принца”, „Ако с Фауст не успееш” „Просто шеметен фарс”
„Портретът на Дориян Грей” и „Рибарят и неговата душа”
Обожавам Шекспир....
„Пътеводителя” разбира се
О, и да не забравя „Човекът амфибия” на Ал. Беляев..първата ми книга.
„Портретът на Дориян Грей” и „Рибарят и неговата душа”
Обожавам Шекспир....
„Пътеводителя” разбира се
О, и да не забравя „Човекът амфибия” на Ал. Беляев..първата ми книга.
Гита Ог- Брой мнения : 75
Registration date : 23.04.2008
Character sheet
Име: Гита Ог
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|