Върколаци
+3
Еск
Freki
angya
7 posters
Страница 1 от 1
Върколаци
Произход според уикипедия:
"Върколак (още вълколак, влакодлак, вуколак) в славянската митология е зъл възкръснал мъртвец или човек, обладан от зли духове, който при пълнолуние се превръща във вълк и яде трупове.
Ако човек разяри лесник, той може да го превърне във върколак. Върколаците живеят в изоставени воденици, ханове, плевници и край кръстопътища, далеч от села и градове. Който мине покрай обиталищата им, те го нападат, удушават, изпиват му кръвта или направо го изяждат. Върколаците могат да примамят и прелъстят жени, да встъпят в полово сношение с тях, в резултат на което се раждат деца, които нямат хрущял на носа, виждат злите духове и имат свръхестествени способности (виж сдухач). Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.
Суеверието за върколаците същестува още и сред гърците под името βρυκόλακας (вриколакас) и сред румънците, при които думата звучи като pricolic (приколик)."
Извода е, че требе да се гордеем с това, че върколаците идват от нашата прекрасна държава и да фанем да напишем някоя книга по въпроса, та да се прочуем като Румъния с Дракула
"Върколак (още вълколак, влакодлак, вуколак) в славянската митология е зъл възкръснал мъртвец или човек, обладан от зли духове, който при пълнолуние се превръща във вълк и яде трупове.
Ако човек разяри лесник, той може да го превърне във върколак. Върколаците живеят в изоставени воденици, ханове, плевници и край кръстопътища, далеч от села и градове. Който мине покрай обиталищата им, те го нападат, удушават, изпиват му кръвта или направо го изяждат. Върколаците могат да примамят и прелъстят жени, да встъпят в полово сношение с тях, в резултат на което се раждат деца, които нямат хрущял на носа, виждат злите духове и имат свръхестествени способности (виж сдухач). Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.
Суеверието за върколаците същестува още и сред гърците под името βρυκόλακας (вриколакас) и сред румънците, при които думата звучи като pricolic (приколик)."
Извода е, че требе да се гордеем с това, че върколаците идват от нашата прекрасна държава и да фанем да напишем някоя книга по въпроса, та да се прочуем като Румъния с Дракула

angya- Брой мнения : 613
Registration date : 06.07.2007
Character sheet
Име: Angya
Раса: Върколак
Re: Върколаци
Малко офф, но това ми напомни на един друг мит. Краят на света ще започне с това, че децата на злия вълк Фенрир ще изядат слънцето и луната. Интересно е как митовете на различните народи се преплитатangya написа: Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.

А по повод предложението ти- дерзай, пиши!

Freki- Один ме чеше зад ушите
- Брой мнения : 292
Registration date : 13.07.2007
Character sheet
Име: Фреки
Е то па да не е лесно...
Но спокойно мога да режисирам сценарий, ако се намери някой сценарист да ми го напише...

Character sheet
Върколаците рулззз, много ме кефят^^ Особено във "Ван Хелзинг" и "Подземен свят". Иначе в книги не съм ги срещала, освен в Тери Пратчет. В "Жътварят" помните ли върколачката и вълкочовекът? Йей^^
Еск- Чирак на Смърт
- Брой мнения : 255
Registration date : 05.07.2007
Character sheet
Име: Вампс
Раса: Вампир
Мен ме дразни едно- обикновенно ги описват като яки и тъпи 
Бива ли такова нещо!

Бива ли такова нещо!
Character sheet
Е, ВАМПС, КАК БИХМЕ МОГЛИ ДА ЗАБРАВИМ???
НАИСТИНА СИ ГИ БИВА, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ КАТО СЕ НАЛОЖИ ЕДИН СТЕРЕОТИП...

ReaperGirl- малката жетварка
- Брой мнения : 329
Registration date : 05.07.2007
Character sheet
Име: DEATH
Раса: Антропоморфна персонификация -
Мда, решава някой си че са зли само защото са изкормили приятелката му и край, вече всички са лоши... Тва е несправедливо. Аз съм добричко... А онези вълкочовек и върколачка бяха голем смех...[/img]
Character sheet
Фен съм на почти всичко, в което има върколак, много симпатични изроди са. Направо да ги погалиш зад ухото 

IvanHelsing- White&Nerdy
- Брой мнения : 115
Registration date : 16.07.2007
Character sheet
Име: Ivan Helsing
Раса: Човек
Да ни почешеш, мн е яко

Character sheet
Аз реших, че са много яки заради чичо Пратчет ^^ Иначе вампирщини и върколащини не съм чела, не са за слабото ми стомахче (:
Erin- Брой мнения : 12
Registration date : 20.08.2007
Character sheet
Име: Ерин де ла Форет
Аз също не съм чела много, обаче винаги съм харесвала върколаци, отвътре ми идва... Защо ли... Но е малко необичайно за един върколак да иска да си хапне пъпеш или праскова...
Character sheet
Брей, не съм знаела, че тия са мършояди... 

Yo- Брой мнения : 54
Registration date : 18.12.2007
Character sheet
Име:
Кой бил мършояд?
цъки

Character sheet
За това говорехangya написа:Произход според уикипедия:

Yo- Брой мнения : 54
Registration date : 18.12.2007
Character sheet
Име:
Така е било по произход. Иначе аз смятам, че върколаците приличат много повече на вълци, когато са във вълчата си форма.
Character sheet
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|